Class Dojo Zararlı Bir Uygulama Olabilir Mi?

Şundan eminim ki eğitim teknolojileri öğretmenlerin işlerini kolaylaştırmak ve öğrencilerin daha iyi öğrenmesini sağlamak için var. Fakat öğretmenler doğru pedagojik bilgi ile donatılmadığında bu teknolojiler yanlış ellerde faydadan çok zarar verebilmekte. Hadi gündem yaratacak 🙂 sorumuza geçelim. [clickandtweet handle=”” hashtag=”” related=”” layout=”” position=””]Class Dojo öğrenciler için zararlı bir uygulama mı?[/clickandtweet]

Class Dojo oyunlaştırılmış bir sınıf ve davranış yönetimi sistemidir. Ticari açıdan müthiş bir başarıya sahiptir. Özellikle Amerika’da ciddi bir kullanıcı kitlesine eriştikleri ve henüz 2012 yılında 1.6 milyon dolar yatırım aldıkları biliniyor. Peki ticari başarıya ulaşan her şey bizler ve çocuklarımız için iyi sayılır mı? Asitli ve şekerli içecek sektörünü düşünelim  mesela ? Class Dojo’nun zararlı olup olmadığı henüz bizde başlamayan, belki asla başlamayacak önemli bir tartışma konusu. Aşağıdaki arama sonuçları yalnızca  “Class Dojo harmful” anahtar kelimesiyle erişilenlerdan seçtiklerim.dojo2

Marcelo CalBucci Class Dojo’yu etik olmayan ve çocuklar için zararlı bir uygulama olarak belirtiyor. Peki neden böyle düşünüyor ve bu kadar rahatsız edici olan şey ne? Eleştirileri şu şekilde.

  • Class Dojo bir itaat etme aracıdır!

Calbuicci’ye göre öğretmenler kolay yolu tercih etmekteler. Bir çocuğa herhangi bir şeyi neden yapıp yapmamaları gerektiğini söylemek , “bunu yaparsan fazladan 1 puan alırsın ” demekten daha zordur.
İkinci olarak bu “tektipleştirme” ile yakından ilgilidir. Kurallar her öğrencinin bireysel özelliklerine uygun olarak belirlenememektedir. Bir kural ya tüm sınıf için geçerlidir ya da değildir. Tektipleştirme ise cezalandırmayla yakından ilişkilidir.

  • Class Dojo pozitif dönütlerle ilgili değildir!

Öğrenciler yalnızca yanlış bir şey yaptıklarında değil, hiç bir olumlu davranış gerçekleştirmediklerinde de cezalandırılıyorlar.(Çünkü diğerlerinin gerisinde kalıyorlar) Üstelik ceza ve utandırma tüm sınıfın önünde uygulanıyor(Buna ilerde daha ayrıntılı bakacağız.)

  • İlgiyi öğrenmekten kazanmaya kaydırıyor.
  • Yaratıcılığı ve bağımsız düşünmeyi öldürüyor.

Öğrenci sadece puan alabileceği davranışlara odaklanıyor. Bu durumda farklı/iyi olsa bile puan alamadıktan sonra o davranışı göstermesinin ne anlamı var ki?

  • Dopamin/Endorfin bağımlılığı

Class Dojo’nun etik dışı olduğu savı tıpkı Farmville oynayan insanlarda olduğu gibi çocuklar üzerinde bağımlılık yaratabileceği üzerine temelleniyor.

  • Hayat boyu taşınacak uzun süreli etkiler

Diğer endişe çocukların her davranışa puan kazanma/kaybetme sistemine alışıp sosyal gelişimlerini ihmal etmek. Karşılarına çıkacak her insan onları bu şekilde değerlendirmeyecektir.

Not: Yazar yorum kısmında kendini öğretmen gibi tanıtan fakat aynı IP numarasından gelen pek çok yorum olduğunu belirtmiştir.

E.Milask adlı bir kullanıcı ise şöyle bir yorum eklemiş

 In the Beginning               A Month Later
1. Dojo was difficult. —> Dojo became easy.
2. Dojo required work. —> Work required Dojo.

dojo1

Joe Bower ise blogunda ClassDojo ‘yu reddetmek için 6 neden belirtmiş.

  • Class Dojo yanlış bir karakter eğitimi oluşturuyor.
  • Class Dojo yanlış tip motivasyon uyguluyor
  • Class Dojo ‘nun aleni doğası uygun değil.
  • Class Dojo veli ve öğrencileri birbirine düşürüyor.
  • Class Dojo zorlayıcı ve manipülatif
  • Class Dojo çocuklara başkaları tarafından yönetilmeyi öğretiyor.

dojo3 Bower tüm bu görüşlerini temel bazı argümanlara desteklemiş. Bu noktada en çok üzerine düşülen noktalardan biri puanların aleni bir şekilde veriliyor olması ve zamanla sınıf içerisinde hiyerarşik bir düzenin oluşması. Bir yarışın doğasına uygun olarak bazı çocuklar hep diğerlerinin gerisinde kalacak ve
bu durum öz yeterlilik algıları bakımından oldukça sorunlu. Eğitimin çok daha cesaret verici bir süreç olması gerekmez mi ? Çocukları sınıf içindeki her hareketleri ile değerlendirmeye kalkacaksak
tüm öğretme sürecini bir kenara atıp eğitimi sadece bir değerlendirme(sürekli bir yargılama aslında) süreci haline getirmiyor muyuz ? Öğrenciye bir konuyu neden öğrenmesi gerektiğini sorduğumuzda ” puan almak için” derse bu bize mutluluk verecek mi dersiniz?

Forumlarda bazı öğretmenlerin bu negatif etkilerin farkında olduğu ve bu etkileri azaltmaya yönelik çalışmalar yaptığı göze çarpmakta. Fakat bu durumun kendisi bile uygulamanın yanlış kullanımlara ne derece açık olduğunu gözler önüne sermekte. Konu tartışmaya çok açık. Oyunlaştırmanın yanlış kullanıldığı ve bilgisizce sınıfa aktarıldığında ne denli kötü sonuçlar yaratabileceğini göstermesi bakımından ise harika bir örnek karşımızda durmakta.
dojo4

Son olarak beni mutlu eden bir gelişme olarak aynı konuda Aylin Sılığ Hocamız’ın bir yazısına eriştim.
Mutlaka okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir